Siitepölyallergian itsehoito

Tyypillisiä siitepölyallergian oireita voi hoitaa itse

 Siitepölyallergia ilmenee usein silmien kutinana, punoituksena tai vuotamisena, nenän tukkoisuutena, kirkaseritteisenä nenän vuotamisena, kutinana tai aivasteluna sekä iho-oireina. Tyypillisiä siitepölyallergian oireita voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla itsehoitolääkkeillä. Jos silmä rähmii voimakkaasti tai oireet ovat vain toisessa silmässä, voi kyseessä olla bakteerin aiheuttama silmätulehdus, mikä vaatii lääkärin hoidon.

Allergiakauden tuloon kannattaa varautua ajoissa, sillä monilla allergialääkkeillä täyden tehon saavuttaminen vie useita päiviä. Siitepölyallergian itsehoidossa suositellaan ensisijaisesti paikallishoitoa nenäsuihkeilla/tipoilla sekä silmätipoilla. Allergisen nuhan hoidossa tehokkaimpia lääkkeitä ovat nenään annosteltavat kortisonisumutteet. Ne auttavat etenkin tukkoisuuteen paremmin kuin antihistamiinit. Nenän limakalvoja supistavat ja tukkoisuutta vähentävät ”flunssasumutteet” on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön eivätkä sovellu pidempiaikaiseen allergiasta johtuvan tukkoisuuden hoitoon.

Allergisiin silmäoireisiin suositellaan ensisijaisesti antihistamiinisilmätippoja.  Myös natriumkromoglikaattitipat auttavat silmäoireisiin, mutta ne eivät ole yhtä tehokkaita kuin antihistamiinitipat.

Jos nenä- tai silmävalmisteet eivät auta riittävästi, voi lisäksi ottaa antihistamiinia tabletteina suun kautta. Ne saattavat jo itsessään lievittää riittävästi lieviä allergisia oireita. Jos antihistamiinitabletit tuntuvat väsyttävän, kannattaa siitä keskustella apteekissa farmaseutin kanssa. Kannattaa huomioida, että väsymys voi johtua myös itse allergiasta.

Kokeile nenähuuhtelukannua

Nenän keittosuolahuutelu vähentää allergisen nuhan oireita ja lääkityksen tarvetta. Nenähuuhtelussa on tärkeää nenäkannun oikea käyttö ohjeiden mukaan. Nenäkannu on henkilökohtainen hygieniatuote, joka on puhdistettava huolellisesti jokaisen käytön jälkeen. Kannattaa siis hankkia oma nenäkannu kaikille perheen allergikoille.

Lähde: Itselääkitys käypä hoito –suositus, www.käypähoito.fi,

Janne Mikkola, farmasian tohtori, apteekkari, Pähkinärinteen apteekki